Voff voff…

IMG_9553-PSP-M2Vill flytta till ett eget hus där takterrassen blomstrar, fasaden är honungsgul och fönsterluckorna blå.
Vill slippa grannar som sätter käppar i hjulet och hindrar oss en hund på grund av sina principer.
Efter åtta år i vårt trivsamma penthouse känns det trots allt som det är dags att röra på sig.
Men det lär dessvärre dröja…

Tänkte göra en lång historia kort men den blev i slutändan istället väldigt långt.
Läs om du orkar eller nöj dig med att kika på huset och en och annan vovve 😉

*********************************

Det kommer att dröja minst ett år innan vi kan sälja vår lägenhet. En konflikt i kontrakten mellan oss och grannen, som inte bor här utan i England, har lett till att vi gått så långt som till rätten. Det hela uppdagades då vi 2013 bestämde oss för att ha en hund och fick ett hotfullt brev från grannen. Han struntar fullkomligt i om vi har en hund, han bor ju inte ens här, men skriver att om vi skaffar en hund kräver han att vi river vår byggnad på terrassen !! Vi förstod ingenting. Enligt vårt kontrakt har vi all äganderätt, free airspace och rätten att bygga som vi vill på vårt tak, numera en terrass och vårt vardagsrum på sommaren. Enligt hans kontrakt finns ett servitut som säger att han bestämmer vad och om något ska byggas på vår egendom men det var i vår tro redan utrett år 2006. Faktum är dessutom att vad som än byggs äger han ingenting !!

När man köper ett hus eller en lägenhet här på Malta går man alltid till en jurist som utreder om det finns dolda konflikter som dessa. Det gjorde det inte, eller rättare sagt det gjorde det men servitutet var inte registrerat och kunde därmed inte uppdagas. År 2006 har vi ett möte med grannen och juristen där juristen påpekar att servitutet inte är giltigt eftersom det inte är registrerat. Vi tror därmed att allt är som det ska omedvetna om att grannen en vecka efter mötet registrerar sitt servitut i efterhand vilket framkom först 2013 !! Vår advokat menar att eftersom det inte var registrerat när vi köpte vår lägenhet gäller det inte. Vad grannens advokat och rätten kommer fram till återstår att se…

Det mest förunderliga i det hela är att grannen inte har något att vinna mer än sin prestige. Om han vinner i rätten är det han som bestämmer vad och om något ska byggas på den del av huset som vi har betalt för och äger men han kommer aldrig att äga någonting. Även om vi säljer så säljer vi aldrig vår äganderätt till taket. Att köpa ett hus med airspace är värdefullt här på Malta och grannens baktankar är inte svåra att förstå. Pengar gör människan till en konstig varelse. Att han ännu inte insett att det aldrig kommer ge honom någon ekonomisk vinning är en gåta. Vi berättade för våra grannar i vår lilla förening bestående av sex lägenheter att vi ville ha en liten vovve och så blev det så här tokigt… Voff voff 😉

Fortsättning följer men det går otroligt långsamt här på ön när det gäller rättsliga ärenden…

Tillbakablick 2013…


Publicerat

i

Comments

13 responses to “Voff voff…”

 1. Steve Avatar

  Vilken trist historia. Sånt är jobbigt att behöva lägga energi på , men vad göra med tanke på er oresonlige granne. Som dessutom inte bor där.
  Stolthet och prestige är egenskaper som verkligen kan förvrida och plocka fram det sämsta hos människor.
  Det här med lagstiftning i olika länder gör att det är svårt att förutspå utgången även om det “sunda förnuftet” bara pekar i en riktning. Ett servitut som registreras 7 år efter att ni förvärvat bostaden kan rimligen inte gälla retroaktivt.
  Och allt detta bara för att ni vill skaffa en vovve. Jag önskar er all framgång i rättstvisten.

 2. BP Avatar

  Nej, fy f********n! Det är helt otroligt och jag lider med dig och din man. Å eftersom jag inte är så himla smart googlade jag vad ett servitut är för något. Nu vet jag. Å den delen av konflikten förstår jag – eller jag tror att jag förstår den. Men det som jag inte hajar är vad det har med en hund att göra som ni så gärna vill skaffa.

  Det som är mest olyckligt är ju att de maltesiska juridiska kvarnar verkar mala väldigt långsamt, vilket är ju så himla olustigt och tråkigt för att inte tala om att det är kostsamt antar jag. Advokater jobbar ju inte gratis precis.

  Men värst av allt är ju att du inte kan få vovven som du längtar så mycket efter. Nej, usch!!!

  För att ge dig ett litet leende på läpparna kan jag bara säga att om du köper huset på bilden så garanterar jag att jag våldgästar dig 😉

  Varm styrkekram Anita!

 3. blommannacka Avatar
  blommannacka

  Så tråkigt. Men servitut i efterhand kan väl aldrig gälla? Skulle inte ni ha något att invända där då… verkar knepigt. Men lycka till!

  1. Anita / Malta Avatar

   Tack Åke! Servitutet fanns redan i grannens kontrakt innan vi köpte vår lägenhet. Frågan är om det är giltigt eftersom det inte var registrerat och därmed inte kunde upptäckas av juristen 😕

 4. Eva (@evatrillian) Avatar

  Över allt finns de – de där energitjuvarna som sätter käppar i hjulet bara för att de kan. Så himla tråkigt att råka ut för en sådan. Hoppas rätten ser till sunt förnuft och dömer att ni har rätt i sak. Synd att det ska behöva ta sådan tid!
  Lycka till!

 5. Hanna Avatar

  Hm, har läst igenom men förstår ingenting. Ett servitut handlar väl om att en granne ska kunna använda en väg, brunn eller liknande när det inte finns någon annan att tillgå, varför skulle grannen ha servitut på er takterass, något jag inte förstår… Låter som märkliga regler, det gör ju att de flesta borde dra öronen åt sig innan de köper en del i fastighet eller vad det än är på Malta. Himla tråkigt hur som helst och det är så typiskt att dessa människor ska förstöra för alla andra. Lycka till och jag hoppas verkligen att du får köpa din vovve inom en snar framtid Anita.

 6. Lottisen Avatar

  Fy vilken tråkig historia! Gick tillbaka och läste ditt inlägg från 2013. Så tråkigt att ni aldrig fick ta hem er lilla vovve och så sjukt att en enda människa kan förstöra så mycket! Hoppas att det nu ska gå åt rätt håll att det det inte tar allt för lång tid innan rätten tar upp ärendet så att du äntligen kan få hunden du drömt om så länge!

 7. Anni Avatar

  Vilken följetong det blivit! Inte utan att jag undrar vad som hänt om ni bara tagit dit en hund utan att informera grannen … HOPPAS att det löser sig, på något bra sätt, snarast!

 8. Marit Johansson Avatar

  Det är ju helt sjukt att vissa människor anstränger sig så för att jävlas med andra.. det är bedrövligt. Jag förstår att ni går i säljartankar, sånt där tar så mycket energi och är så onödigt. Livet är så kort, kan vi alla inte bara komma överens om att vara snälla och hjälpsamma mot varandra? Jag vet ju att du varit sugen på en hundvalp väldigt länge och jag håller tummarna för att det ska bli så också. Stor kram till dig!

 9. Monica o Jacob Avatar
  Monica o Jacob

  Ja du tänk vad korkade folk kan vara bara för att visa sin makt.
  http://ingemix.bloggplatsen.se/2015/08/26/11167401-torsdagstema/

 10. Ama de casa Avatar

  Men fy vad jobbigt! DUM skitgranne! Vi brukar säga det att man ska verkligen ha tur i “grannlotteriet” när man flyttar. Det finns såååå många idioter där ute…

  Hoppas ni får rätsida på detta så snabbt det bara går! Och att ni får er lilla vovve.

 11. Marie i Skrifvarstugan Avatar

  Så konstiga, elaka människor som finns i vår värld som man aldrig blir kloka på. Lider riktigt när jag läser allt detta som ni behöver gå igenom. Men hoppas av mitt hjärta att allt ska ordna sig till det bästa för er.
  Hoppas ni till slut får ett härligt hus som ovan och som du önskar och dessutom en helt fantastisk go vovve att dela vardagen med och ha glädje av <3<3
  Ha det gott !
  Kram

 12. Scaniatjejen Avatar

  Lider verkligen med er och håller tummarna för att ni snart får er efterlängtade hund!

Tack för din kommentar

WordPress.com.

Translate »
%d bloggers like this: