154 Kretslopp (126/366)

154 Kretslopp (126/366)

Det finns gott om sköldpaddor i det klara vattnet runt den lilla ön Lankayan i Sulu Sea.

De stannar gärna länge under vattnet men sticker då och då upp sitt lilla huvud över ytan för att hämta luft…IMG_2750…för att strax vända ryggen mot kameran och dyka ner i vattnet igen.
😀

IMG_2589-0-PSVi fick se en hona ta sig upp på natten för att lägga sina ägg i sanden. En långsam och besvärligt procedur innan hon kunde söka sig tillbaka till havet.
För att rädda arten plockar man upp äggen igen och flyttar dem till en inhängnad där de senare kläcks och då släpps fria för att återgå till havet.
En sköldpadda återvänder alltid till den plats där hon är född för att lägga sina ägg.

2016_grön

Comments

26 responses to “154 Kretslopp (126/366)”

 1. Prästkrage Avatar

  Bra fotografier på sköldpaddor. Däremot undrar jag hur det går för dem att återvända till platsen de föddes om det är en inhägnad plats?
  Svante

  1. maltanita Avatar

   Tack Svante. Hade jättesvårt att formulera mig då jag vill att texten skulle bli så kort som möjligt. De nykläckta sköldpaddorna stannar kvar runt ön och lever på grunt vatten innan de ger sig iväg på djupare vatten. Att de hittar tillbaka till ön tror man beror på att de känner igen smaken på vattnet eller hur navigerar flyttfåglar 😕

   1. Prästkrage Avatar

    Jag hade bara i huvudet att om de skulle tillbaka till platsen de kläcktes på, så var ju den inhägnad, men om det bara gäller själva ön, så är det ju inga problem.
    Svante

    1. maltanita Avatar

     Förstår din tanke 🙂

 2. Kerstin Avatar

  Vilka fina sköldpaddor och så fint du fått dom bild. Vilken otrolig upplevelse att få se dom “live”. Kul att läs om sköldpaddorna.

 3. mallan Avatar

  Så fin, jag älskar sköldpaddor!

 4. 365anne Avatar

  Oj, va härligt med sköldpaddor! Jag skulle också gärna se dem i vilt tillstånd någon gång 🙂

 5. Freja Avatar

  Åhh, så fantastiska bilder och så söt sköldpaddan är! Magiskt att få vara med när hon lägger ägg, vilken häftig resa!

 6. Kort och gott Avatar

  Fina bilder på sköldpaddorna! Härligt arbete som görs för att rädda arten från utrotning! Där fick jag lära mig många nya saker!! Tack!!

 7. bpz3 Avatar

  Eftersom jag är uppväxt med sköldpaddor – landsköldpaddor dock – så bara älskar jag dessa varelser. De är intelligenta djur och känner väl igen sin omgivning och dom som tar hand om dom. Å det jag lärde mig som barn sitter kvar i minnet. Sköldpaddor lever absolut inte bara på vatten och sallad. De älskar även sockerkaka och jordgubbssmoothies – tro’t eller ej.

  Det var en parantes bara för att tala om för dig hur mycket jag älskar dessa djur som inte gör något väsen av sig som stör – typ skälla 😉

  Fantastiskt att man försöker rädda sköldpaddorna från utrotning!!!

  Tack så hemskt mycket för bilderna som var enormt bra – ja, som alltid hos dig 🙂 Kram!!!

 8. thyrakristina Avatar

  Vackert!

 9. marie3399 Avatar

  Dom är ju så söta. Så bra att det finns räddningsinsatser för dess fortlevnad. Det behövs verkligen. Trevligt att du delar med dig av lite information. Gillas verkligen 🙂
  Underbart vackra bilder och vilket kristallklart vatten ! Du har verkligen fångat dess vackra skiftningar i vattnet med din kamera.

 10. Violen på Brandholmen Avatar

  Det är fascinerande med sköldpaddor! Tur att det pågår arbete lite varstans för att bevara dem! Jag var på en räddningsstation på Sri Lanka och blev helt kär i både stora och små sköldpaddor.
  Ha det bra på din ö! I dag blir det inget gnäll om rusk och kyla, nu känns det som vår!

 11. Steve Avatar

  Som vanligt fantastiska bilder. Bra att man skyddar fortlevnaden för dessa fascinerande djur.

 12. Åke Avatar

  Så läckert 😄

 13. annettejuhlin Avatar

  Så glad jag blir att läsa om hur man tar hand om djuren på ett bra sätt. Det måste ha varit en spännande upplevelse att få se dem och att få se honan som tog sig upp för att lägga sina ägg! Jättefina foton, jag tror inte att jag sett den sortens sköldpadda tidigare. Vackert mönster på huvudet.

 14. Anna-Maria Ekblad Avatar

  Vilka fantastiska bilder. Man vill bara krypa in i bilderna och vara med.

 15. Kristallina Avatar

  Underbara bilden. Första sköldpaddsbilden är helt fantastiskt. Kunde jag tänka mig att ha på väggen 😀 Härligt att man försöker skydda dem och se till att de inte försvinner helt.

 16. Anki A Avatar

  Fantastiska bilder på fantastiska djur! Underbart att de tar hand om äggen och låter de små få kläckas på en säker plats 🙂

 17. enlundabosbetraktelser Avatar

  Fina bilder. Gillar starkt den du har till temat, blir så läckert med den något suddiga känslan. Färger och material går så häftigt ihop

 18. Susanne Avatar

  Men alltså vilken upplevelse att få se dem “live”. Fin fina bilder, med helt fantastiskt klart vatten.

 19. Marit Johansson Avatar

  Fint att de får hjälp. Vilken fin upplevelse att se sådant i verkligheten, skulle älska det..

 20. claesbilder Avatar

  Så fina bilder på sköldpaddorna, men jag gillar främst den översta (där man knappt ser att det är en sköldpadda) med alla skiftningar, reflexer och andra ljusfenomen i vattnet 🙂

 21. Anders E Avatar

  Så fina bilder. Tycker om den första som är naturligt förvanskad i formen. Sköldpaddans färger är väldigt vackra

 22. Eva (@evatrillian) Avatar

  Sköldpaddor är en favorit! 🙂 och i det där vattnet! Wow! Så klart!

 23. mariawijk Avatar

  Fantastiska bilder. Gillar skarpt den första där man bara anar att det är en sköldpadda pga vågorna i vattnet. Så härliga färger.

Tack för din kommentar

WordPress.com.

Translate »
%d bloggers like this: