Skaparglädje (218/366)

Img_9914-PSDet finns mycket att se i Florens och motiv att fotografera saknas inte.
Som så ofta är det lite knepigt att med kameran fånga det man ser och upplever så att det på bild återger hur det verkligen ser ut.
Som här, den gigantiska skapelsen Basilica di Santa Maria del Fiore byggd helt i marmor. Lägg märke till alla detaljer på fasaden, figurerna som står på rad och ovanför den tegelröda kupolen, Il Duomo, syns de som tog de 463 trappstegen upp för att beskåda vyn över Florens och samtidigt titta ner på oss som valde att hålla oss på marknivå. 😀
För mig var det här den mest imponerande och oförglömliga upplevelsen under vistelsen i Florens.
Skaparglädje på hög nivå och känslan av historiens vingslag är fantastisk när man står där och känner sig lite liten på Piazza della Signoria.

 2016_grön

Comments

31 responses to “Skaparglädje (218/366)”

 1. Steve Avatar

  Den där känslan av att “känna sig liten” känner jag igen från tillfällen när jag stått och blickat upp mot någon magnifik byggnad. Samtidigt som jag ställt mig frågan “hur kunde dom?”

 2. Lena Avatar

  Förstår verkligen vad du menar, både med att fånga det man ser/känner på bild och att det måste varit en fantastisk upplevelse. Mycket vackert!

  1. maltanita Avatar

   Tack Lena, ja det var verkligen en fantastisk upplevelse.

 3. evacarolasvensson Avatar

  Så vackra byggnader, jag imponeras gång på gång hur de lyckades få alla tunga delar så högt utan byggkranar…Håller med man känner sig liten.

 4. John Avatar

  Vacker byggnad och vackert foto! Härligt fångat med alla människorna 🙂

  1. maltanita Avatar

   Tack John, hade väldigt många bilder med olika vinklar men valde den här just för att det är människor med. Det gör att man bättre förstår hur stort det är och sen blir ju bilden lite roligare, tycker iallafall jag 🙂

 5. Lantlivsbilder Avatar

  Fint hus, men alldeles för mycket folk, för min smak.
  Svante

  1. maltanita Avatar

   Inte heller jag är så förtjust i att vara på platser där det är så mycket folk men ville ju så gärna se det i verkligheten.

   1. Lantlivsbilder Avatar

    Jag var i Italien, när jag var 16 år. Rom, Venedig, o.s.v. Jag uppskattade inte alla gamla hus, man måste titta på då.
    Svante

    1. maltanita Avatar

     Det gjorde inte jag heller när jag var 16.

 6. skrifvarstugan Avatar

  Ja gisses vilket jobb det måste ha varit varit att bygga upp huset i marmor. Vilka skönheter byggnaderna är ! Fin komposition av dig. Måste ha varit en otroligt fin upplevelse för dig med besöket där.
  Jag har haft problem med det tekniska på bloggen. Ibland funkar den och ibland inte. Tack snälla Anita för att du hörde av dig. Jag skriver till dig inom kort.
  Ha det riktigt gott !
  Stor kram från Marie 🙂

  1. maltanita Avatar

   Tack Marie, blev faktiskt lite orolig.

 7. Kristallina Avatar

  Helt otroligt många detaljer. Man undrar hur länge det tog att bygga och sätta dit alla detaljer. Imponerande. Hade nog också stannat på marken.

  1. maltanita Avatar

   Det tog hela 200 år att bygga, tänkte skriva lite fakta men det skulle bli så mycket text. Idag kan man ju dessutom hitta allt man vill veta via nätet 🙂 Jag skulle gärna gått upp trots alla trappsteg, men maken vägrade 😉

 8. bpz3 Avatar

  Katedralen är helt fantastisk! Tänk vilket jobb! Vilket hantverk. Sedan tog det i och för sig drygt 200 år att färdigställa katedralen, men ändå. Å tänk att den fortfarande står där i ett så bra skick. Tror knappast att alla nybyggen från år 2016 kommer att överleva lika länge om man säger så.

 9. Håkan Avatar

  Storstiligt!

 10. canonullis Avatar

  Håller med dig till fullo i det du skriver, både om att man känner sig liten, att det är svårt att återge det man ser och att det är imponerade byggnader och konstverk samtidigt. Snyggt fångat! Vi var till Rom med alla dess byggnadsverk och var upp på St Peterskyrkans kupol där det också var högt och alla såg små ut nedanför. 🙂

 11. thyrakristina Avatar

  Jag är imponerad av hur de byggde alla dessa vackra hus som verkligen har känsla av skaparglädje..bra tolkat!

 12. mallan Avatar

  Så läckert! Vilken arkitektur, vilka byggare! Jag hade gärna stått uppe på kupolen, älskar höjder och vyer!

  1. maltanita Avatar

   Visst är den fantastisk och jag hade också gärna gått upp men maken ville inte. Funderade ett tag på att gå upp själv vilket jag ångrar nu att jag inte gjorde. Han skulle säkert varit nöjd med att istället sitta och ta en kall öl 😉

 13. claesbilder Avatar

  Den är verkligen mäktig. Jag var där i våras. Höll mig också på marken 🙂 Gillade Florens och åker gärna tillbaka 🙂

 14. Anki A Avatar

  Verkligen imponerande byggnadsverk med en fantastisk skaparglädje! Gillar gatulivet i förgrunden som gör att man får lite perspektiv på byggnadernas storhet. Snyggt!

 15. 365anne Avatar

  Riktigt fint ljus i bilden! Du lyckades få fram detaljerna väl!

 16. mariawijk Avatar

  Vacker och imponerande byggnad. Undrar hur många personer som jobbat med att färdigställa denna fantastiska byggnad. Snyggt!

 17. obontjillevippen Avatar

  Det är så vackert i Florens, finns så mycket att titta på och glädjas åt. Katedralen tillhör pärlorna. Jag har faktiskt varit uppe i kupolen (och på taket) och det var vid det tillfället jag drabbades av höjdskräck. Att gå inne i kupolen är intressant, den är dubbel, dvs, det är två “skal” eller två tak, som stärker och håller uppe varandra på ett spännande sätt. Jag har inte studerat hållfasthetslära, vet bara att det är så. Att efter klättringen komma ut på en smal balustrad (med lågt räcke) för att fortsätta klättra och komma ut på taket var otäckt. Vet inte nu hur högt upp man är, gissar på 60-70 meter. Nedanför endast marmorgolv. Gah!

 18. Tony Avatar

  Fantastik skärpa och detaljrik bild.

 19. sussiejoh65 Avatar

  Vilken fantastisk byggnad, och en vacker bild!

 20. Boel Avatar
  Boel

  Klart imponerad över byggnaden som måste ha tagit en bra tag innan den var färdig….

 21. Kort och gott Avatar

  Fint ljus i bilden gör att detaljerna kommer fram snyggt. Gillar också människorna som är med och gör bilden spännande och ger en bättre uppfattning av storleken. Imponerande byggnad!

 22. annettejuhlin Avatar

  Otroligt vacker byggnad och fint fotad, särskilt kul med fotografen i framkant i bilden, det gör bilden mycket mer intressant än om du bara fotat byggnaden. Det hade väl å andra sidan inte varit möjligt, runt den byggnaden är det antagligen alltid mycket folk. Jag gav faktiskt upp om att fota den när vi var där förra sommaren, men det kan ha varit värmen som jag inte var van vid, och glassen som lockade… 😉 Hur tänker du kring bilder på byggnader? Vi har ju diskuterat det tidigare, att det är så svårt med byggnader och alla vinklar när man fotar ur grodperspektiv. Jag hade nog gjort som du, sett till att människorna är raka, det skulle se konstigt ut med lutande människor 🙂

 23. Susanne Avatar

  Snyggt du fångat dessa imponerade byggnader. Vi var i Florens för två år sedan, gillade verkligen Italien och Florens. Så mycket att se och uppleva där.

Tack för din kommentar

WordPress.com.

Translate »
%d bloggers like this: