Lägesrapport från Kuching

img_5694Igår, när jag och min man stod på varsin stege i sovrummet och målade tittade vi på varandra och började plötsligt skratta.Att folk flyr Sverige under vinterhalvåret för att istället få sol och värme är inte ovanligt, det vanligaste valet är nog Spanien. img_6022-xNu står vi här på våra stegar, med målarfärg och spackel upp över öronen, på Borneo, i en lägenhet där vi tagit bort väggar och golv, på en plats på jorden som många inte skulle ha en tanke på att välja, men som för oss, känns helt rätt. Även om tanken dyker upp ibland, en stilla undran, vad är det egentligen vi gett oss in i.
😀

Vår enda besvikelse är Sebastian, vår så kallade Byggmästare, som ska ordna arbetskraft och organisera. Det har inte fungerat alls. Två lata arbetare har fått gå, ytterligare, fyra “målare” vill vi inte längre vill ha i vår lägenhet. Innan man målar krävs ett visst förarbete, att se till att väggen är slät, de har de helt bortsett ifrån. Att täcka över sånt som inte ska målas har de inte heller tänkt på. Golv, vår nya a/c, färg i taket som ska vara på väggen och vise versa, övermålade kontaker osv, osv.. Nu har vi bestämt att göra allt målararbete själva. Igår blev vi klara med sovrummet, bara stukaturen i taket kvar. Sen har vi väggar i hall, vardagrum och matrum, inklusive allt förabete. Plus kakling på golven i två  badrum och ett hål i väggen som ska bli en dörr. Den enda arbetare vi är riktigt nöjda med är Uncle Sallan, han jobbar flitigt med att lägga kakel på golven och han är också väldigt duktig på att mura.

Fem arbetsdagar kvar, från nästa helg kan vi inte bo kvar i vår hyrda lägehet. Det hela har dragit ut väldigt mycket på tiden och vi kommer att forstätta att jobba själva i lägenheten hela dagarna i förhoppning att kunna flytta in till nästa helg. Vi hinner inte ens åka och handla och laga mat så vi äter ute på kvällarna. Igår kunde jag konstatera att jag inte behärskar konsten att äta med pinnar men lyckades iallafall få i mig de hala nudlarna, kycklingen och lammröran som vi beställde gick inte att äta 😉

Av förklarliga skäl hinner jag varken sitta framför datorn, fotografera  eller besöka er andra. Det får jag ta igen när bitarna fallit på plats.
Övre bilden har inte så mycket med inlägget att göra, det höga smala huset till vänster är där vi är. Den undre får tala för sig själv.
Önskar dig som tittar in en bra start och en riktigt fin fortsättning på det nya året och tusen tack för era så fina kommentarer.

Publicerat

i

Comments

39 responses to “Lägesrapport från Kuching”

 1. Lena Avatar

  Oj, det låter tufft. Jag hoppas att ni hinner få det klart så pass att ni kan bo där tills ni måste ut från nuvarande lägenhet. Lycka till!

  1. maltanita Avatar

   Tack Lena, tufft men både roligt och spännande 🙂

 2. Anki Avatar

  Ni är verkligen duktiga … hoppas ni hinner färdigt så mycket att ni i alla fall kan flytta in när ni inte längre får vara kvar i nuvarande lägenhet.
  Fin bild den översta … snygga speglingar och härligt ljus.

 3. Geddfish Avatar

  Vilken utmaning! 😀
  Vad synd att arbetarna är så odugliga, men det har väl helt annan moral 😉 ibland när man tittat på väggar och tak på semestrarna, så är det snett och vint 😀
  Ni är superduktiga!
  Översta bilden, superläcker med ljus och speglingar! Lycka-till-kram <3

 4. Lantlivsbilder Avatar

  Man skulle kunna tro att ni fått tag på Svenska arbetare, för så är det i Sverige också numera. Yrkesmän saknas i nästan alla yrken numera, och de, som finns vill inte jobba. Tur att ni kan det mesta själva, och tycker det är roligt.
  Svante

  1. maltanita Avatar

   Tack för din kommentar Svante, ja, det är roligt och de jobbare vi har haft att göra med har med all säkerhet både utbildning och löner som inte går att jämföra med vad riktiga yrkesmän hemma i Sverige tjänar. Konstigt om de som är kunniga inte vill arbeta och tjäna pengar.

   1. Lantlivsbilder Avatar

    Det finns inga kunniga yrkesmän längre, och att utföra arbete för att tjäna pengar är inte modernt längre.
    Svante

    1. maltanita Avatar

     Vad jag vet så bygger man för fullt i Stockholm, har sett att nya bostäder intill Årstafältet är på gång och bara att göra om Slussen kräver säkerligen många skickliga yrkesmän med yrkesstolthet som med all rätt tjänar sina pengar. Allt kan inte vara nattsvart, då orkar man inte, jag orkar iallafall inte tänka i de banorna. Men kanske har du rätt i att det var bättre förr 🙂

     1. Lantlivsbilder Avatar

      Komponentinstallatörer, går jag med på att kalla dem. En yrkesman ska veta vad hen installerar, och hur det fungerar, och det är det få, som är kapabla till idag. Inte ens jag, som utbildad bilmontör grejar att meka bil idag, och jag skulle aldrig få igång en modern buss. Tur för mig att jag är pensionär numera.
      Svante

 5. ogamotoga Avatar
  ogamotoga

  Lite lustigt det där med många utländska byggarbetare, samma i Spanien. Ett par ska flytta in i sin renoverade lägenhet på lördag … är den klar? Nej … det skulle ta två månader, nu har det gått fyra och fortfarande är det en del kvar som ska göras.
  Jag hoppas att ni hinner få ordning till helgen. 😊

  1. maltanita Avatar

   Tack snälla, nu har det gått en månad, hoppas det inte går två. Blir det inte färdigt så blir det inte. Livets spännande resa fortsätter ändå och jag är glad över att få vara med 😀

 6. Jag Avatar

  Så vacker pastellfärgad bild med lite starkare färger i speglingen! Färgmatchar den undre bilden.

  En hel del av det du nämner om slarvet känner jag igen från vår renovering här hemma under hösten, men kanske i lite lägre grad. Jag fick ge bakläxa på mycket och undrar var yrkesstoltheten finns. Ni har kommit långt och man kan se att det blir jättesnyggt när det blir klart. Bara det viktigaste blir klart så att ni kan flytta in, så kan ni ta resten sen.

  1. maltanita Avatar

   Tack snälla för din kommentar. Ja, vi får nog flytta in i en röra men det överlever vi, bara vi har sovrum och ett badrum klart så räcker det långt. Lite trist om den så kallade yrkesstoltheten tynar bort, fast här tror jag mer på att vi fått ta del av billig arbetskraft utan yrkeskunskaper. Vi börja inse och förstå vilka som kan och vilka som inte kan alls.

 7. Steve Avatar

  Det här med byggprojekt går sällan helt enligt plan, men jag är övertygad om att ni fixar det här och med tiden kan sitta ner och nöjda njuta av vad ni själva skapat. God fortsättning!

 8. tantaugusta Avatar

  Borneo?! Som semesterboende eller permanent? Spännande oavsett 😊.

  Ja, hantverkare är ett kapitel för sig men det är ju många yrkesgrupper å andra sidan. Det gäller att hålla hårt i dem man gillar.

  1. maltanita Avatar

   Semester och semester, snarare vinterbostad 😉 Malta lämnar vi inte i första taget.

 9. bpz3 Avatar

  Tycker ni är riktigt äventyrliga och inte så lite modiga att köpa lägenhet i Borneo. Åt andra sidan har ni ju mycket erfarenhet av just Borneo och har helt enkelt förälskat er i landet. Efter att ha sett så många bilder därifrån på din blogg förstår jag mycket väl att ni valde Kuching! Jag menar många svenskar bosätter sig ju i svenskkolonin Torrevieija i Spanien och lär sig aldrig språket då de nästan uteslutande umgås med sina egna landsmän. Hur kul är det??? Ni är riktigt smarta – en bostad på Malta där alla pratar engelska och en lägenhet på Borneo där jag tror att alla är tvåspråkiga. Så ni behöver inte ens tänka på ytterligare ett språk.

  Vad gäller ombyggnaden av er lägenhet så hoppas jag att ni får era pengar tillbaka, åtminstone vad gäller målarjobbet. Ni hinner, det är lugnt! Allt ordnar sig. Bara ni har en säng och ett badrum till att börja med, resten kommer. Å jag lovar att ni om sisådär 10 år kommer att skratta gott åt er arbetsinsats och röran som varit. Det är ju sådant man minns. Dessutom kommer ni vara mäkta stolta över er själva!

  Självklart prioriterar du inte bloggen just nu! Men jag vill ändå tacka dig än en gång till för dina fina, långa och personliga kommentarer från Kuching! De värmer! God Fortsättning och en toppen början på nå’t nytt och spännande:-) Kram!!!

 10. mallan Avatar

  Trist med okunniga hantverkare! Roligt ändå att ni börjar se resultat.

  1. maltanita Avatar

   Det finns duktiga och det finns mindre duktiga. Idag har vi klarat av väggar och tak i hallen medan Sallan kaklat vidare i vardagsrummet. Ja, det är jättekul att sakta men säkert börja se resultat. Tack för din kommentar Malin 🙂

 11. evacarolasvensson Avatar

  Lycka till med er renovering!

  1. maltanita Avatar

   Tack Eva 🙂 Det blev inget 365 foton i år men kommer säkert vara med igen nästa år. Hoppas det gick bra med din utbildning.

   1. evacarolasvensson Avatar

    Kanske nästa år? Jag är inte klar med den ännu 15/1 , jag håller 👍🏻👍🏻

 12. Kristallina Avatar

  Ni har ändå tur att ni har en duktig murare. Det är en sak att måla och en helt annan att lägga kakel etc. Håller tummarna att något rum är fixat och bad och köket fungerar. Sedan kan man ta resten som man orkar.
  Ett nytt land betyder ju också att man får hitta de “rätta” kontakter. Dessutom får man förstå hur folk (arbetarna) tänker och fungerar.
  Ni fixar det! 😀

  1. maltanita Avatar

   Tack Kristallina, ja, muraren är väldigt värdefull och han är duktig, att måla är bara roligt även om jag och min man har lite olika synpunkter om färgval. Idag ska vi prova ny färg i hallen för trejde gången 😀

 13. enlundabosbetraktelser Avatar

  Tvivlet oerhört spännande projekt. Kul att få vara med på ett hörn

  1. enlundabosbetraktelser Avatar

   Autocorrekt!,, vilket

  2. maltanita Avatar

   Tack Annika, är glad att du kikar in hos mig. Det blev inget 365 Foton för mig i år men säkerligen nästa.

   1. enlundabosbetraktelser Avatar

    Det är inte försent än ☺

    1. maltanita Avatar

     Nej, jag vet.. 😉

 14. annicaaktiv Avatar

  Fint jobb ni gör trots omständigheterna och lycka till med ert fortsatta arbete med lägenheten 🙂

  1. maltanita Avatar

   Tack Annica, idag har vi klarat av hallen, väggar + tak, nymålat och fint 😀

   1. annicaaktiv Avatar

    Nice 🙂

 15. Violen på Brandholmen Avatar

  Det blir kulturkrockar när man ger sig in i ett sådant projekt men ni fixar det!
  Lycka till!

 16. Mias Mix Avatar

  God fortsättning på det nya året! Och tusen tack för året som gått, tack för alla kommentarer, mail och så träffades vi ju också. Jätteroligt! Så jätteroligt att se hur arbetet framskrider även om det kanske inte är lika kul för er med den tidspress ni har. Kommer bli väldigt skönt för er när ni är klara! Må så gott och stor kram till dig!!!

  1. maltanita Avatar

   Tack själv Mia 😀

 17. Lena Avatar

  Nu börjar jag bli lite orolig, hur är det med er? Hur går det för er? Ni har väl inte slitit ut er totalt? Hoppas ni har fullt upp men på ett bra sätt och att det blir bra. Tänker på dig!

  1. maltanita Avatar

   Återigen tack för din omtanke Lena även om du nu vet läget 😀

   1. Lena Avatar

    <3

 18. bpz3 Avatar

  Svar: Tack för ditt mejl, men då du skrev att du så sällan går in på ditt mejlkonto, skrev jag inget “tack” tillbaka;-)
  Tusen tack för att du tog dig tid att kommentera hos mig. Så skönt att nu har fått flytta in i ert nya hem nu:-)

Tack för din kommentar

WordPress.com.

Translate »
%d