Matkultur… kan bli en kul tur

This slideshow requires JavaScript.

Att laga mat hemma eller äta ute här i Kuching kan ge både positiva och motsatta överraskningar. Vi har ännu inte riktigt lärt oss vad som är vad på menyn eller i affären/på marknaden. Att köpa något så enkelt som mjölk kan ge oväntade och spännande smakupplevelser.

Igår bestämde vi oss för att äta hemma. Hittills har vi varvat middagarna med chicken curry/ris eller lax i kanel/honung/lime/kokt potatis. Nu ville min käre make som omväxling tillaga chicken nuggets med potatismos. När vi köpte mjölk förvissade vi oss om att det var mjölk och inget annat. Det finns mängder av smaksatta varianter, att tyda vad som står på förpackningarna kan vi inte, vi frågar och köper.

Kort och gott åt vi potatismos med vaniljsmak och söta chicken nuggets eftersom vi inte hittade ströbröd utan krossade cornflakes.
😀 😉 😀

Bildspelet från matmarknaden går som vanligt snabbare om du klickar på bilderna och nej, det blir inga bilder från gårdagens middag.

I lägenheten går det sakta framåt. Igår målade vi tak och väggar i hallen som är vinklad och ganska stor. Det är intressant att se hur samma färg kan se så olika ut beroende på hur ljuset faller. Istället för de två färger som vi målade med blev det fem olika nyanser. Resultatet blev sisådär, kanske lite beroende på var i hallen man väljer att stå och titta.

30 replies to “Matkultur… kan bli en kul tur

 1. Hej på dej och god fortsättning!
  Härliga bilder som vanligt och inspirerande texter att läsa. Inte lätt att laga mat när språket sätter sina gränser, men ni kanske hittar nya oanade favoriter i stället. 🙂
  Låter hur kul som helst (om än lite stressigt just nu) att få förverkliga en dröm och bo på Borneo också. Just nu skulle jag gärna byta plats då det är -22 grader och mörkt största delen av dygnet. Idag har solen dock varit så där underbart vacker som den bara kan vara när det är riktigt kallt ute.
  Sköt om er och ha det bra i värmen!!! Kramis <3

  1. Tack snälla Ulrica för dina rader. -22 och brist på dagsljus kan säkert också ha sin “charm” 😉 Fast nog är väl sommaren ändå bäst. Då får du istället dagsljus nästan dygnet runt ! Ha det så jättebra där du är. Kommer säkerligen att kika in hos dig lite då och nu. Saknar dig och många andra jag lärt känna under förra årets utmaning men hinner inte vara med i år. Just nu är jag helt slut efter dagens arbete men det känns bara bra att låta kroppen jobba vilket den inte får framför datorn och visst är det roligt att se hur det hela sakta men säkert blir färdigt 🙂 Kram fina du och sköt om dig ❤

 2. Hahaha! Dagens skratt Anita!!! Tack för det!!! Vilken smaksensation det måste ha varit:-))))))))))))))))))) Förstår att du avstår från att visa denna minst sagt exotiska hemlagade rätten;-)
  Å med tanke på de otroligt läckra bilderna som du har lagt upp så tycker jag att ni i framtiden förser er med “äkta” exotiska rätter från matmarknaden;-) Jag bara dreglar när jag ser fotona. Har ni testat/köpt något därifrån än?
  Har ju sagt det förut, men det tål att upprepas: är faktiskt riktigt glad att du skippar 365 photos i år, fär där saknade jag dina finurliga, roliga och humoristiska texter. Om någon KAN skriva och få mig att må sådär riktigt bra och nöjd så är det du:-) Bara så du vet. Kram:-)

  Vad gäller fem färgnuanser i hallen – why not!? Det kan ju bli hur snyggt som helst. Just med olika ljusinsläpp och därmed färgskiftningar blir det ju liv i hallen. För i vanliga fall är ju just hallar ganska så tråkiga. Dessutom har ni ju inte möblerat hallen än så… Det ska bli så himla kul att se slutresultatet av era ansträngningar:-)

  PS. Kul att du ändå hinner med ett inlägg då och då och förstås uppskattar jag dina fina kommentarer – som alltid:-) DS.

 3. När det gäller matlagning har liknande misstag ibland resulterat i fantastiskt goda rätter men så är det visst inte alltid 😉
  Om du visste hur många gånger jag har hjälpt tyska turister som letade förtvivlat efter vanlig! yoghurt t.ex. Ett helt förvirrat par diskuterade kaffe och visste inte vad de skulle välja… och… och…
  Själv känner jag igen allt det där från min tid i Afrika. På något sätt är det ändå spännande att lära sig allt det nya.
  Tycker det låter bra att färgen i hallen blev olika nyanser trots samma färg. Hade ni velat har det så, hade ni aldrig lyckats med det 😀 Härliga bilder Anita!

  1. Tack för dina rader Kristallina 😀
   Ja, du vet hur det är och jag tycker det är roligt att du känner igen dig och säkerligen har minnen som väcks till liv. Visst är det spännande med allt nytt och även väldigt lärorikt. Just nu är jag helt mör i kroppen efter allt arbete i lägenheten och det känns riktigt, riktigt bra, fast kameran är för tillfället lite åsidosatt 😉

 4. Det ser iallafall väldigt smakrikt och färggrant ut på bild, men jag förstår att det kan vara bökigt innan man lär sig vad saker heter. Vad gäller lägenheten så hoppas jag det blir bra till slut med tanke på hur ni får slita med målning och annat. Vackra bilder med den välkända färgskalan som blivit ditt signum.

  1. Tack Lena. Ja, att bo på Borneo i Sarawak är inte riktigt lika enkelt som att bosätta sig på Malta men det är spännande, lärorikt och fortfarande väldigt roligt 🙂 Blev jätteglad över det där med färgskalan och mitt signum. Trodde ett tag att mitt signum övergått till flugor… 😉

 5. Det är väl naturligt att gå på några minor när man ska komma in i en ny matkultur. Men samtidigt oxå rätt spännande. Jag menar, ni vet vad ni lagat, men inte vad det smakar. Ströbröd av cornflakes var innovativt värre.

  Dagsformen kan väl få avgöra var i hallen ni väljer att stå och titta. Det blir med målningen är som med maten. Ni vet vilken färg ni målar med, men inte hur det kommer att se ut.
  Ni får det garanterat aldrig tråkigt.

  Mitt i allt detta så tar du dig oxå tid att titta in hos mig och lämna en kommentar. Det är jag glad för.

 6. Vilken smaksensation! Dina bilder från matmarknaden var väldigt lockande, men klart det tar tid att lära sig, helt rätt en kul tur att hitta rätt rätt 😀
  Härligt att det går framåt, och att ni är samspelta att jobba, bara det ett skönt minne, när det är färdigt.
  Trettondagsaftonskram från 6 minusgrader och lite lagom snö här i Lidköping <3

 7. Sitter här med ett stort leende! Vilken smaksensation – potatismos med vaniljsmak … ojojoj! Ser väldigt trevligt ut att gå runt där på marknaden med alla lockande varor.
  Önskar dig en fin trettondagsafton!

 8. Så spännande det ser ut med dina bilder och kul att läsa om hur ni har det. Mycket att sätta sig in i en ny matkultur. Jag önskar dig en god fortsättning på det nya året:=)

 9. Inte lätt när man är utomlands och ska handla! Det blev fel många gånger när vi reste runt Europa, trots att det är mindre exotiskt. Vi trodde att vi köpte färdig soppa en gång, men det var fond. Creme fraiche var alltid svårt att få tag på (förutom i Frankrike) och otaliga var de gånger vi kom hem med någon färskost eller liknande istället. Hälsningar från de österrikiska Alperna!

 10. Så mycket nytt ni får testa i matväg och säkert med annan också. Men det kan vara trevligt. Potatismos med vaniljsmal måste ha varit en överraskning 🙂 Ett härligt potpurri av bilder du delat med dig av.
  Hoppas allt går hyggligt med ert arbete tills ni ska flytta in.
  Tänker på dig !
  Kram från ett mycket kallt Norden ! /Marie

 11. Hej! Jag blev fantastiskt glad över att läsa att ni har köpt en lgh i Kuching! Borneo har ju verkligen allt från höga berg att bestiga, till djupa hav att dyka i. Hoppas att ni kommer trivas bra! Hälsa far. Mvh Helen, Tobbe och barnen.

  1. Tack Helen, roligt att du kikar in här hos mig 😀 Ja, Borneo är fantastiskt. det vet ju du som tagit dig upp på Mt kinabalu 🏋🏼‍♀️😬🌍 Din pappa hälsar 💕

 12. Hahahaha! Vaniljmos låter inte som en höjdare 😱 Men matmarknaden ser underbar ut. Spännande rätter han tillagade. Allt ser verkligen inbjudande gott ut. Jag älskar att gå på marknader och beskåda anrättningar och ovanliga frukter när jag är utomlands. Är ofta ett måste för mig att hitta marknad eller saluhall.

 13. Att besöka olika marknader i länder man besöker är alltid en upplevelse. Jag var ett par veckor i Thailand 1996 och bl a på en (egentligen förbjuden) matmarknad i närheten av Chiang Mai. Där fanns de mest osannolika maträtter och “ingredienser” i både levande och död form. Allt såg inte så smakligt ut 🙂

  1. Lustigt, jag var också i Chiang Mai någongång mitten av 90-talet och minns en marknad där jag provade på att äta orm, tror det var en kobra eller Pyton. Fy sjutton, var nog modigare förr 😀 Tack för din kommentar Claes !

 14. Vad skojig mat ni fick :)!! Svårt att föreställa sig smaksatt mjölk och det känns inte som någon höjdare. Det kan inte vara lätt att göra sina matinköp i en så annorlunda matkultur men väldigt spänande :).

 15. Haha, härligt Anita! Nu fick jag dagens första leende. Potatismos med vaniljsmak… kanske blir en framtida trend, vem vet? 🙂 Vill passa på att önska dig ett underbart spännande 2017!! Nu ska jag kika tillbaka på dina bilder som jag missat. Tiden räcker inte alltid till, som du vet 😉 Må så gott!!

  1. Tack snälla Susanne för dina rader. Nej, tiden räcker inte alltid till men vi gör vad vi kan för att ta tillvara på den tid vi har 😉 Önskar dig också en riktigt bra och innehållsrik fortsättning på 2017 !

Leave a Reply

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star