Ett måste innan hemresan

This slideshow requires JavaScript.

Igår besökte vi Semenggoh Nature Reserv som ligger knappt en timmes bilresa från Kuching. Har vi varit här i två månader kan vi inte åka hem utan att besöka dessa fantastiska djur, Orangutangerna, som bara finns i regnskogarna här på Borneo och i Sumatra. Även om det inte finns någon garanti att få se dessa vilda djur är det ändå värt att ta sig hit. Bara att befinna sig regnskogen är en upplevelse i sig.

De är inte så lätta att fånga med kameran då de med sina långa armar oftast svingar sig mellan träden. Då gäller det att passa på när de är stilla, när de äter eller för tillfället vilar sig på en trädstam.

Orangutaner tillhör de mest intelligenta av primater, människoapan. De är vegeterianer och delar 97 procent av DNA med oss människor. Därav namnet, människoapa.

Dessvärre är det en utrotningshotad art. Största hotet är de stora områden av regnskog, Orangutangens enda hem, som skövlas för att ge plats åt plantager för produktion av billig palmolja. Men många kämpar för deras överlevnad och har man en gång mött dessa djur vill man gärna göra vad man kan för att dra sitt strå till stacken. I somras när vi var i Sabah valde vi att “adoptera” en ung orangutan via WWF.


Publicerat

i

Comments

22 responses to “Ett måste innan hemresan”

 1. Lantlivsbilder Avatar

  Fina bilder på släkten.
  Svante

 2. bpz3 Avatar

  Höll på att skriva som Lantlivsbilder:-))))
  Du fick som vanligt till det till hundra procent! Orangutangerna vet precis att det är en mästerfotograf som är i farten. De är ju intelligenta som du skrev, eller hur?!!!
  Sedan tittade jag på bilden på dig och din make och fantiserade om att du hade bett en av orangutangerna att ta ett kort på er – som sagt, de är ju intelligenta och borde kunna hantera en kamera;-) Selfien på er två är hur fin som helst – totalt lyckad vem som än tog bilden;-) Kul att se din trevliga (och snygga) man på bloggen också. Har ju bara sett honom en gång förut när Susjos eller om det var Freedomtravel som fotade er på ett café på Malta.
  Förstår att ni är glada att ni hann med ett besök i regnskogen! Blir bara ledsen att läsa att aporna är utrotningshotade på grund av att regnskogen skövlas för palmolja. Fruktansvärt! Ibland önksar jag att moder Natur på ett eller annat sätt tar revansch och bestraffar den giriga människan. Det har ju skett några gånger iofs så…
  Kram Anita och 1 000 tack för ett helt underbart inlägg!

  1. maltanita Avatar

   Tack fär lång och härlig kommentar bästa Beate 😀

 3. Steve Avatar

  Jag förstår så väl att ni ville besöka era vänner innan hemresan.

 4. annettejuhlin Avatar

  Jag som brukar anses modig av mina vänner och bekanta känner mig som ett våp när jag ser dina bilder. Jag ser inbillade ormar överallt i träden och bland löven… Men det handlar säkert om okunskap från min sida, om man inte vet vad man kan vänta sig, väntar man sig allt och litet till 😉 Jag förstår att det måste vara en enorm upplevelse att få se alla de olika sorters djuren och framförallt orangutangerna. Så otroligt tråkigt att människan är så oansvarig och inte värnar mer om vår jord, djuren och människorna som lever här. Jag har läst på om just palmolja, och den ingår ju i så mycket! Konstigt att man i Sverige, som jag ändå inbillade mig var ett relativt upplyst land, köper in livsmedel med palmolja i. Fina bilder lyckades du i alla fall ta, och en fin bild på er 🙂

  1. maltanita Avatar

   Tack för dina rader Annette. Ja, nu är du nog lite larvig, själv skulle jag bli riktigt glad om jag såg en orm 😉 Skojar bara, är säker på att du skulle uppskatta väldigt mycket att få vistas i regnskogen och jag tror faktiskt att det farligaste “djuret” är människan.

   1. annettejuhlin Avatar

    Det är sant, att människan är värst ser man alldeles för många exempel på, inte minst nu. Skrämmande situation i världen. Djur och regnskog vore såklart en väldigt speciell upplevelse, även om ormfobin är svår att bli av med.

 5. mallan Avatar

  Åh, så fin orangutang. Förstår att det är en upplevelse att besöka regnskogen.

  1. maltanita Avatar

   Tack Malin, när de är små är de som allra finast sen blir de istället mer intressanta.

 6. Geddfish Avatar

  Det förstår jag verkligen, att detta var ett måste! Så underbart att få komma till regnskogarna. Släkten var vackert orangeröda 😀 och bara SÅ häftiga. Det är klart att de ska räddas.
  Roligt att få se din fine man på kort, ni är ett vackert kärleksfullt par.
  Lycklig hemresa när så blir och kram <3

  1. maltanita Avatar

   Tack snälla för din så fina kommentar Gerd. Imorgon, fredag, flyger vi hem till Malta fast jag skulle gärna stanna kvar en månad eller två till 🙂

 7. susjos Avatar

  Vilka fina bilder du fick! De ser verkligen mänskliga ut! Bär det hemåt Malta igen nu? Kram till dig och trevlig resa!

  1. maltanita Avatar

   Tack snälla. Ja, imorgon väntar den långa flygresan hem till Malta där termometern bara visar +14 😉

 8. susjos Avatar

  Oj, nu först såg jag det fina fotot på dej och din man!!! Tänk att jag fått träffa er båda två! Må så gott! ♥

 9. Anki Avatar

  Klart ni ville hälsa på hos orangutangerna innan ni återvänder till Malta 🙂 Fantastiska bilder … som alltid! Kul med en bild på dig och maken – ni passar bra ihop!
  Ha det gott!

  1. maltanita Avatar

   Tack Anki, Ja, efter 27 år är vi ganska så sammansvetsade ❤

 10. Jag Avatar

  Så härligt att kunna komma ut till regnskogen och aporna så snabbt, det måste vara underbart att få syn på de vackra orangutangerna och att hinna fota dem innan de svingar sig iväg. Den lilla ungen är ju bara för ljuvlig. Jättefina foton! Nu är ni väl nästan på väg hem till Malta?

  1. maltanita Avatar

   Tack snälla för din kommentar. Smälte själv som smör just för den lilla ungen. De är liksom de flesta djur allra ljuvligast när de är små medan de vuxna istället synes lite tuffare och mer bestämda. Kanske lite som vi människor.
   Ja, imorgon väntar den långa flygresan hem till Malta men vi lämnar Sarawak med många fina minnen och det lär inte dröja så länge innan vi är tillbaka.

 11. Kristallina Avatar

  Härligt att ni hann besöka orangutangerna. Ungen är ju för söt. De stora skulle jag ha respekt för och hålla bra avstånd till. Fast de kanske har vant sig att dessa konstiga människor dyker upp då och då. Himla fin bild på er två!
  Antar att ni är på väg till Malta igen eller ganska redan där. Ha det riktigt bra!

 12. enlundabosbetraktelser Avatar

  Förstår att besöket på reservatet var ett måsten. Att vara ute i regnskogen och beskåda dessa maffiga djur är verkligen ett minne för livet. Jag var så betagen när vi var på ett reservat. Man känner sig så liten när man ser den stora naturen, växtligheten och djuren. Magiskt.

 13. canonullis Avatar

  Underbara bilder som alltid, denna gång på våra förfäder. 🙂 Jag vill också åka och se mina släktingar vara fria i sin regnskog, känna in dofterna, höra alla ljuden… <3
  Vi åkte till Thailand för många år sen och då gjorde vi en dagstur i deras regnskog. Vi såg inga stora djur, men känslan av att vara där och höra guiden berätta var underbart i sig. Härlig bild på dig och maken också, en varm bild full av kärlek.
  Skönt att komma hem till Malta och "vila upp er" efter allt jobb ni gjort.

  1. maltanita Avatar

   Tack Ulrica, visst är det fantastiskt också att kunna ha den möjligheten att besöka regnskog och få chansen möta dessa skygga djur. Lite skönt att komma hem även om det inte blir så mycket vila. Efter två månaders bortvaro finns det en hel del mer eller mindre roligt arbete att ta igen 😉

Tack för din kommentar

WordPress.com.

Translate »
%d