Kasta eller redigera ?

L1070333-ORVisst händer det mer än ofta att jag kommer hem med bilder i kameran som borde raderas direkt.
Som den här tagen med min lilla Leica V-LUX20 autoinställning.L1070333-PS3-R2Kunde ändå inte låta bli att testa om den kanske gick att rädda. Trots att resultatet inte blev bättre än så här var det värt “besväret”. För varje övning kommer man alltid ett steg framåt oavsett om man lär av sina misstag eller lyckas med det man gör.

Torsdagstema

Min Canon Eos70D väger 1.250 g ! Leican 250 g vilket förklarar varför jag växlar 😉


Publicerat

i

Comments

16 responses to “Kasta eller redigera ?”

 1. Anni Avatar

  Och plötsligt anar jag varför du alltid har så magiska färger i dina foton! Du lockar och plockar fram dem! Nog blev det en toppenbild!

 2. Violen på Brandholmen Avatar

  Det är spännande att försöka rädda en bild som egentligen inte har någon framtid vid en första bedömning. Kul att sitta och pröva sig fram och ibland blir faktiskt bilden skaplig medan det andra gånger är till ingen nytta! Men man lär sig alltid något på sina försök!
  Ha det bra på din ö! Har just varit ute och fotat solnedgången och ska lägga in bilderna i datorn. Då får jag se, kasta eller redigera!

 3. BP Avatar

  Ja, vad ska jag som använder inget annat än automatinställning på min lilla Sony säga här. PS älskar jag med de få funktioner som jag “kan” å alla börjar på “auto”…

  Inte mycket att säga där inte – ett proffs är ett proffs, å en amatör är en amatör. Så är det bara…

  Men – jag ser ju alltid nå’t annat också som du vet vid det här laget: Har du kollat tjejen till vänster som försiktigt “rundar” vattenflaskan på en minimal yta?!

  Ja, det är vad jag “ser” förutom den ljuvliga blå himlen såklart. Å den har ju Anni redan kommenterat 😉

 4. Marina Avatar

  Visst är det kul att experimentera med bilder. Tyvärr så är jag väldigt dålig på att sortera och radera, vilket resulterar i att det finns alldeles för många bilder sparade…

 5. Steve Avatar

  De där bilderna som du vill radera är jag fullt nöjd med att få med min lilla Canon som alltid finns i bröstfickan. Uti fall jag ser nåt nytt under mina turer här på Getingstorp. Ser jag inget nytt så blir det en bild av nåt “gammalt”.
  Jag vågar inte drömma om att ens närma mig dina färger. Det ska en konstnär till för att skapa dessa.

 6. Hanna Avatar

  Tänk vad mycket ett redigeringsprogram kan göra! Ett bra motiv kan bli hur fint som helst i färgen med hjälp av lite ljus och mättnad. Jag brukar jobba mycket med kurvor, ett bra hjälpmedel. Du hittar ju så himla fina motiv och då är det säkert skönt att komma hem och göra bilden ännu mer attraktiv med hjälp av redigeringsprogrammet. Bra jobbat! 🙂

 7. Monica o Jacob Avatar
  Monica o Jacob

  Tänk vad lite ljus kan göra underverk med bilderna, tycker den är riktigt bra.
  Ha en skön helg 🙂
  http://ingemix.bloggplatsen.se/2015/09/09/11176114-torsdagstema/

 8. Stare Ström Avatar

  Visst är det kul med bildredigering! Och med bra bilder, som dina, som grund kan man göra underverk!

 9. Susjos Avatar

  Oj , jag tycker båda bilderna är fantastiska..allt det blåa!!!! Så fint!

 10. Marit Johansson Avatar

  Jag förstår ingenting.. det enda “felet” med övre bilden är att den är sned, men den är då verkligen inte misslyckad annars. Tror faktiskt att jag gillar den färgtonen bättre än i den nedre!

  1. Anita / Malta Avatar

   Förstår inte heller någonting. Himlen på bild ett är ju alldeles blygrå, i verkligheten var den klarblå vilket jag försökte återskapa. Intressant att vi ser så olika på en bild.

 11. kiki freese Avatar

  Gillar att du utsätter oss för prövning, att visa bilderna både före och efter redigering sätter igång allas tyckande….ganska underhållande faktiskt.
  /Kiki

 12. Mias Mix Avatar

  Förstår att du tar med lilla kameran ibland istället för den stora tunga. Har funderat på att köpa en liten smidig kamera. Har också funderat länge på att köpa photshop. Kan ju redigera lite i mtt gratisprogram men vore kul med fler funktioner. Jättekul att du visar båda bilderna. Dina bilder ska ju liksom bara ha blå himmel!! Gillar motivet med barnen.
  Tusen tack för både mail och fina ord på bloggen, det värmer mycket!! Kram

 13. Kerstins foto Avatar

  Jag håller med dig, den fick ett lyft när du fixat till den, även om jag tycker att i original var den inte värd att hamna i papperskorgen. Det är kul att kolla hur andra uppfattar ens bild. 🙂
  Tack för din kommentar hos mig som jag helt har tappat bort att jag skulle svara på. Minnet, vet du! 😉
  När det gäller Instagram så kan man använda bilder tagna med mobilen men även såna man tagit med systemkameran och sen fört över till mobilen. “Följare” kallas vännerna på Instagram och det går att både trycka gilla och att lämna kommentarer. När det gäller Instagram för din del så funkar det inte, det krävs en “smartphone” för att göra det. Lite synd att du inte har det för jag skulle gilla att få in dina bilder i mitt flöde. 🙂 Finns du på Facebook månntro?
  När det gäller din nya kamera (Grattis!) så undrar jag över det där med fokuspunkterna. Hade du alltid alla fokuspunkter aktiverade på din 600d? Det har jag ytterst sällan. Jag brukar ha en fokuspunkt aktiverad och den flyttar jag runt utifrån vad jag fotar. Säg att du t ex ska fota en läskburk på en stenmur. Då ska burken inte stå i mitten av bilden, utan du sätter den antingen till höger eller vänster i bild. Då sätter du även fokuspunkten längst ut till höger eller vänster. På det viset får du ett finfint skärpedjup och fokus på det som är det viktiga, nämligen burken. Har du mer frågor om fokuspunkterna, tveka inte att hojta till! 🙂
  Såg att du testat youtube men jag skickar med de här länkarna om du inte redan sett dom:
  https://www.youtube.com/watch?v=3vQwZzbhzXs

  https://www.youtube.com/watch?v=fNNeZu5YZZo

  Och här ca 22 minuter in i filmen: https://www.youtube.com/watch?v=WZ6GlUhIBao

  Återigen, tack för din kommentar och sorry för att jag varit så seg på att svara.
  Kram till dig! 🙂

 14. Anneli - A'la Foto Avatar

  Vilken skillnad det blev! Det är så photoshop och bildbehandling ska användas tycker jag. Höja det som är bra och få det mera naturligt! Och precis som du skriver, varenda liten bild man tar, hur bra eller dålig den än är, så kan man alltid lära sig något från den!
  Vilken trevlig genomgång du fick av Kerstin ang. fokuspunkter. Man kan också ha en kamera som min som inte går att byta fokuspunkt på utan alla är alltid aktiverade och det är absolut inte bra. I många situationer är det helt värdelöst då kameran bara zoomar fram och tillbaka för den inte förstår vad jag vill fokusera på utan den hoppar mellan de olika fokuspunkterna. Dumt! Därför önskar jag mig en ny kamera! 🙂

  Om du någon gång skaffar instagram får du berätta adressen för mig också! 🙂

 15. ShutterBug Avatar

  Jag tycker det är ett vanligt “fel” att bilderna blir lite, som du uttrycker det, blygrå. Kan bero på att vitbalansen i kamerorna inte läser helt rätt i alla vädertyper. Man vill ju gärna tro att ett fantastiskt väder automatiskt ger välexponerade bilder, men det är väl snarare tvärtom tycker jag. Du brukar väl få fram den fina himmeln och färgerna väldigt bra anser jag.

  Kanske vi amatörplåtare inte skall fokusera så mycket på det tekniskt perfekta i bilden utan se mer till motiven, och där har jag själv mycket att lära och tänka på. 🙂

  En bra bild är den man fångar och en bra kamera är den man har med sig… eller nåt sånt säger de väl 🙂

  Jag tycker jag alltid får pyssla lite i bildredigeringsprogrammet med bilder jag publicerar, ungefär det som du gjorde med din bild eller bara beskära min bild lite bättre än man hinner med vid fotoögonblicket.

  På mitt sätt att fota just nu (gatufoto) har jag inte tid att kolla att fokuspunkten ligger på ögat t.ex. utan det blir att knäppa ett antal bilder och hoppas på det bästa 🙂

  Tony

Tack för din kommentar

WordPress.com.

Translate »
%d bloggers like this: