Basenji My beloved Dogs

Basenji My beloved Dogs

My beloved dogs, without them, I wouldn’t go for long nature walks, without them there wouldn’t be any photos. We don’t always walk close together, they look for their own adventures while I’m looking for something special to photograph. But we always keep an eye on each other.

Felicia, two years and three months old.

Fanny, five and a half years old.

I often get asked what breed my dogs are. When I say Basenji’s, most people have never heard of them. Did you know the following facts about the Basenji?

 This Might Be the World’s Oldest Dog Breed:
Cave paintings found in Libya and dated to 6,000 B.C. depict hunters with dogs that have curled tails—one of the Basenji’s distinctive features. Basenjis are also depicted on ancient Egyptian artifacts. Historical evidence suggests they were transported from Central Africa as gifts for the pharaohs.

They Don’t Bark:
The Basenji’s larynx is shaped differently than those in most other dogs, so they cannot produce a bark. They can growl or make a yodeling sound, but they don’t vocalize often. For this reason, the African tribes who use Basenjis as hunting dogs will tie bells around them. As the Basenjis track the prey, the hunters follow the sound of the bells.

They Groom Themselves:
Basenjis groom themselves like cats do, so they don’t have the typical doggie smell. Self-grooming isn’t the Basenji’s only cat-like quality. They are independent, aloof, difficult to train, and typically bond only with one or two members of a family.

By the way….
Är det Julafton imorgon??


 


Publicerat

i

, , , ,

Comments

11 responses to “Basenji My beloved Dogs”

 1. Jag Avatar

  Haha, det är visst det! Och här sitter jag mitt i julförberedelserna. Så härligt inlägg med jättefina bilder av dina älskade hundar. Jättekul bild den där de är lika som bär, mor och dotter. Och intressanta fakta. God jul Anita! Ska ni ta er en julbastu?

  1. Anita Avatar

   Tusen tack snälla för din kommentar!
   Önskar dig en Riktigt God (avkopplande) Julhelg!

 2. Kristallina Avatar

  Japp, jag visste allt det där om Basenji. Beror på mitt stora intresse när det gäller hundar, att jag alltid hade flera hundar samtidigt och att jag är en hundfrisör. Var självständig i Tyskland innan jag kom till Sverige.
  Jättefina bilder på dina älskade hundar!
  God Jul, Anita!

  1. Anita Avatar

   Misstänkte nog att du känner till all fakta om Basenji 😀 Tack snälla för din kommentar!
   Önskar dig en riktigt God Jul Kristallina!

 3. BP Avatar

  Vilka härliga bilder på Felicia och Fanny:-) Är rätt så nöjd med mig själv att jag från början la märke till Felicias vita “rand” på bakhuvudet. Det är så jag höll isär valparna och “mor och dotter”. Det sitter kvar i min lilla hjärna, och det är jag mäkta stolt över.
  Det enda jag visste om Basenji-rasen är det jag lärt mig av dig, nämligen att de inte skäller. Tack och lov;-) Resten var nytt för mig. Stort tack!

  God Jul till Dig, din man, Fanny och Felicia:-)

  1. Anita Avatar

   Roligt att du kan hålla isär vem som är vem, det är inte alltid jag kan det själv :))
   Tack snälla för din kommentar Beate!
   Ha en riktigt God Jul!!!

 4. Solitaire Avatar

  Yes indeed- even it’s raging outside now I still enjoyed my walk with mine!

  1. Anita Avatar

   Thank you kindly for commenting.

 5. Minton Avatar

  Så fina bilder på flickorna.
  Kramar från oss

 6. claesbilder Avatar

  De är så fina Felicia och Fanny 🙂

  1. Anita Avatar

   Tack Claes! Ja, visst är de fina mina små hundar. 💕

Tack för din kommentar

WordPress.com.

Translate »
%d