Melita

IMG_7150-PSP-AIbland kan det vara intressant att läsa lite historia. Hade ingen aning om att grekerna en gång i tiden koloniserade Malta (År 736 f. Kr) och dessutom kallade ön för “Melita” som på grekiska betyder honung, meli.

Namnet syftar på den honungsgula kalksten som än idag används som byggnadsmaterial. Här syns ett typiskt maltesiskt gammalt stenhus. Stenen är så porös att om den inte underhålls förfaller den snart och blir till sand. Det kan man se många exempel på när man traskar runt bland husen på smågatorna här på ön.

Tisdagstema / Sten


Publicerat

i

Etiketter:

Comments

16 responses to “Melita”

 1. Mormor Avatar
  Mormor

  Der var “honningstenen”, den er vakker, men jeg tror nok teglsten og nordisk natursten som bygningmaterial er mer holdbart 🙂
  Men vakkert er det 🙂
  Klem fra nord 🙂

 2. Cecilia Artista Avatar

  Ståtligt honungsfärgat hus!

  Visst är det intressant att veta lite mer om bakgrunden och historien. Malta med sitt utsatta läge har väl varit ockuperat av många olika länder.

  Stora delar av Spanien, f a Andalusien, stod under arabernas välde i 800 år mellan 700-1500-talen. Men spanjorerna är fortfarande oerhört stolta över sitt arabiska ursprung och det firas en hel del. Det finns fortfarande många ord i spanskan med arabiskt ursprung och husen i tex Andalusien ser fortfarande likadana ut som på deras tid, vitkalkade putsade hus.

 3. Violen på Brandholmen Avatar

  Den honungsfärgade kalkstenen är så vacker med sin milda, varma ton! Synd att den vittrar sönder så lätt men jag kan förstå att människorna ändå har använt den till sina byggnader!
  Ha det bra på din ö! Hoppas det blir lite svalare så att du kan vara ute! Idag har vi haft en regnfri dag med en hel del sol och det känns riktigt bra!

 4. Mias Mix Avatar

  Jättevackert hus och vad roligt att få veta lite historia. Jag är alltid duktig på att ta reda på fakta om ställen vi ska besöka, men alldeles för dålig på att ta reda på saker om det som är nära mig.

 5. Anne Avatar

  Ja de är vackra de gamla husen!

 6. paulamerio Avatar
  paulamerio

  Men så roligt att få se en byggnad i kalksten, jag bor bland gamla kalkstensgruvor med stora vattenfyllda gruvhål som är nätade runtom så ingen ramlar i. Då gruvan var i drift användes kalkstenen främst för att binda slagg i järnmalmen. Tack för det fina fotot

 7. BP Avatar

  Tack för den infon Anita! Det visste jag inte! Intressant! Å bilden är ju en dröm såklart som alltid hos dig.
  Skulle vara intressant att veta hur underhållet går till. Jag menar det finns ju hur många av dessa kalkstenshus på Malta som helst – många riktigt gamla. Vilket underhållsjobb. Kanske många hus förfaller då ägarna varken har tid eller pengar att hålla efter.

 8. Kristallina Avatar

  Intressant. Det känns inte helt tryggt att bo i ett hus som kan bli till sand. Jag tycker mycket om dina bilder med just den färgen. Hoppas att de flesta byggnader blir väl underhållna.

 9. Steve Avatar

  En liten historielektion då och då är uppfriskande.
  Det var andra tider för grekerna då, nu ser det ut som att de i stället får börja sälja ut av sitt öbestånd. Tragiskt om så sker tycker jag.
  Gamla stenhus tilltalar mig mycket. Liksom gamla stenmurar.
  Kalksten ger ett mjukt intryck. Något motsägelsefullt att säga så om sten förstås, men icke desto mindre är det så.

 10. Klimakteriehäxan Avatar

  Där ser man – det finns alltid nya lärdomar att hämta, också i bloggvärlden!!! Ståtlig kåk!

 11. Stare Ström Avatar

  Trevligt att höra om stenen och visst påminner färgen om honung!

  svar: Har precis varit en tur till Norge och just den stan. Väl värd ett besök!

 12. Inger Ekströmer Avatar

  Tack för inlägget det var trevligt att få veta detta så då har jag lärt mig något nytt idag och det gillar jag. Det är så vackert med honungsgula hus.

 13. Anneli - A'la Foto Avatar

  Åh så vacker bild med ljuvliga färger!!

 14. Marit Johansson Avatar

  Ett väldigt vackert byggmaterial!
  Först nu förstår jag din kommentar på mina kepsbilder (inte en sten i sikte) jag hade helt missuppfattat tisdagstemat, trodde att det var utan 🙂 vart fasen fick jag det ifrån??

 15. Monica o Jacob Avatar
  Monica o Jacob

  Helt underbar färg på stenen och huset är läckert 😉
  Här regnar det och åskar hela dagarna, inte kul eftersom både dator och tv stängs av helt.
  Ha en skön kväll
  http://ingemix.bloggplatsen.se/2015/07/14/11139760-tisdagstema/

 16. kiki freese Avatar

  Intressant. Det är något jag uppsakattar med dagens moderna teknik, att man så snabbt kan mätta sin lust till kunskap. Vackert namn att döpa en ö efter.
  /Kiki

Tack för din kommentar

WordPress.com.

Translate »
%d bloggers like this: