Apa väcker känslor

IMG_0354-PSP-M3Onsdagens knepiga fototema är överreagera. Den här bilden är från Kho Lipe och har legat snart ett år i arkivet. Hos mig väcker den starka känslor. Mitt hjärta smälter för den lilla apan som med sina små sandiga fingrar kalasar på sin banan. Samtidigt känner jag både sorg och vanmakt över att se djur som berövats sin frihet.

Skulle kunna skriva mycket mer med risk för att det hela leder till just en överreaktion, så jag avstår. 

Kanske en långsökt tolkning men Birgitta gör det inte alltid så lätt för oss 🙂

Onsdagstema

10 replies to “Apa väcker känslor

 1. Ja det är så fruktansvärt sorgligt med vilda djur i fångenskap. En gripande bild som berör på riktigt. Förstår vad du menar om att avstå från att skriva mer även om du skulle kunna… men här behövs det inte, bilden talar för sig själv. Ett jättebra inlägg och inte alls långsökt!

  Like

 2. Nej, den bilden är inte alls långsökt till temat. Det som jag (över-)reagerar på är apor och andra vilda djur som är drogade och som turister får posera med mot betalning. Ofta förekommande på Kanarieöarna till exempel. Det fanns för några år sedan en serie på en engelsk kanal där engelska veterinärer och djurskötare samlade in pengar hemma i England, reste till olika ställen och “köpte” ut personerna som utnyttjade aporna. Det var några stycken om man säger så. Sedan tog dom aporna med sig hem till England, där man hade skapat en naturtrogen miljö för djuren. För många apor tog det evigheter att bli “drogfria” med samma abstinensbesvär som människor får efter mångårigt drogmissbruk. Tack vare pengar från flera tv-stationer kunde de finansiera projektet, som finns än idag och har bara blivit större. Minns att maken och jag följde serien slaviskt. Serien heter Monkey World http://www.monkeyworld.org/

  Din lilla söta apa verkar vara en välvårdad rackare som äter med god aptit. Å han ser absolut inte drogpåverkad ut.

  Tycker du att jag överreagerade nu, det gör inte jag 😉

  Like

 3. Utan att överreagera så tycker jag ändå att det är beklämmande att se apan med halsband och koppel även om den ser rätt välmående ut. Som om jag vet hur en välmående apa ska se ut.
  Du som vanligtvis är så “färgstark” och bjuder på glädjeframkallande “Medelhavsfärger” i din blogg överraskar genom att plötsligt bjuda på en dyster, kolsvart bakgrund . Överreagerade jag nu?

  Like

 4. Ja djur ska leva i det fria! Såvida det inte är speciella center som värnar om arternas överlevnad, föder upp och sedan planterar ut igen. I vilket fall som helst var et en jättefin bild på en jättesöt apa!

  Like

 5. Tycker att du har en väldigt bra bild till temat! Det kniper i mitt hjärta, när jag ser din nutida herr Nilsson. Pippi Långstrumps apa slapp i alla fall gå i koppel.

  Like

 6. Åh så eländigt! Apan må vara söt – men detta halsband……
  Hur kan man bära sig åt så mot djur…. förstår inte dessa människor
  som visar upp vilda djur mot betalning.
  Förstår inte heller hur folk kan tycka att det är OK att fota sig tillsammans med apor, ormar, fåglar etc.
  Så länge det finns dom som betalar så fångas djuren.

  En bild som väcker starka känslor!

  Like

Thanks for stopping by. Your feedback is valuable

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star