154 Kretslopp (126/366)

Det finns gott om sköldpaddor i det klara vattnet runt den lilla ön Lankayan i Sulu Sea.

De stannar gärna länge under vattnet men sticker då och då upp sitt lilla huvud över ytan för att hämta luft…IMG_2750…för att strax vända ryggen mot kameran och dyka ner i vattnet igen.
😀

IMG_2589-0-PSVi fick se en hona ta sig upp på natten för att lägga sina ägg i sanden. En långsam och besvärligt procedur innan hon kunde söka sig tillbaka till havet.
För att rädda arten plockar man upp äggen igen och flyttar dem till en inhängnad där de senare kläcks och då släpps fria för att återgå till havet.
En sköldpadda återvänder alltid till den plats där hon är född för att lägga sina ägg.

2016_grön

26 replies to “154 Kretslopp (126/366)

 1. Bra fotografier på sköldpaddor. Däremot undrar jag hur det går för dem att återvända till platsen de föddes om det är en inhägnad plats?
  Svante

  Liked by 1 person

  1. Tack Svante. Hade jättesvårt att formulera mig då jag vill att texten skulle bli så kort som möjligt. De nykläckta sköldpaddorna stannar kvar runt ön och lever på grunt vatten innan de ger sig iväg på djupare vatten. Att de hittar tillbaka till ön tror man beror på att de känner igen smaken på vattnet eller hur navigerar flyttfåglar 😕

   Liked by 2 people

   1. Jag hade bara i huvudet att om de skulle tillbaka till platsen de kläcktes på, så var ju den inhägnad, men om det bara gäller själva ön, så är det ju inga problem.
    Svante

    Liked by 1 person

 2. Eftersom jag är uppväxt med sköldpaddor – landsköldpaddor dock – så bara älskar jag dessa varelser. De är intelligenta djur och känner väl igen sin omgivning och dom som tar hand om dom. Å det jag lärde mig som barn sitter kvar i minnet. Sköldpaddor lever absolut inte bara på vatten och sallad. De älskar även sockerkaka och jordgubbssmoothies – tro’t eller ej.

  Det var en parantes bara för att tala om för dig hur mycket jag älskar dessa djur som inte gör något väsen av sig som stör – typ skälla 😉

  Fantastiskt att man försöker rädda sköldpaddorna från utrotning!!!

  Tack så hemskt mycket för bilderna som var enormt bra – ja, som alltid hos dig 🙂 Kram!!!

  Liked by 1 person

 3. Dom är ju så söta. Så bra att det finns räddningsinsatser för dess fortlevnad. Det behövs verkligen. Trevligt att du delar med dig av lite information. Gillas verkligen 🙂
  Underbart vackra bilder och vilket kristallklart vatten ! Du har verkligen fångat dess vackra skiftningar i vattnet med din kamera.

  Liked by 1 person

 4. Det är fascinerande med sköldpaddor! Tur att det pågår arbete lite varstans för att bevara dem! Jag var på en räddningsstation på Sri Lanka och blev helt kär i både stora och små sköldpaddor.
  Ha det bra på din ö! I dag blir det inget gnäll om rusk och kyla, nu känns det som vår!

  Liked by 1 person

 5. Så glad jag blir att läsa om hur man tar hand om djuren på ett bra sätt. Det måste ha varit en spännande upplevelse att få se dem och att få se honan som tog sig upp för att lägga sina ägg! Jättefina foton, jag tror inte att jag sett den sortens sköldpadda tidigare. Vackert mönster på huvudet.

  Like

 6. Underbara bilden. Första sköldpaddsbilden är helt fantastiskt. Kunde jag tänka mig att ha på väggen 😀 Härligt att man försöker skydda dem och se till att de inte försvinner helt.

  Like

 7. Fantastiska bilder på fantastiska djur! Underbart att de tar hand om äggen och låter de små få kläckas på en säker plats 🙂

  Like

 8. Så fina bilder på sköldpaddorna, men jag gillar främst den översta (där man knappt ser att det är en sköldpadda) med alla skiftningar, reflexer och andra ljusfenomen i vattnet 🙂

  Liked by 1 person

Thanks for stopping by. Your feedback is valuable

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star