Kontrasternas stad

img_5514-0-psSarawaks huvudstad Kuching är verkligen en stad full av kontraster. En stor del av det område där vi bor tillhör ChinaTown, intill ligger Little India, på andra sidan floden bor mest Muslimer och sen har vi Malayerna som i sin tur är indelade i en mångfald av olika etniska grupper, med sitt språk, sin tro och sina egna ritualer. Den största folkgruppen, Dayakerna, där Iban / Bidayuh ingår, är de vi träffat på mest av hittills.

Att människorna här, trots olikheter, lever i harmoni med varandra har jag nämnt tidigare. Det speglar sig också i staden som är både färgstark och kontrastrik. Här blandas låga, ofta slitna, gamla hus med höga flotta hotell och överallt växer nya gigantiska shoppingmallar upp. Klasskillnader finns självklart men brottsligheten är låg och tiggare syns sällan. I inlandet ligger regnskogen tät med sitt rika djurliv.

Nog med reklam för Kuching, här är dagens lägesrapport:
De utlovade nya arbetarna uteblev, först på grund av “fel på bilen” som sen ändrades till sjukdom. Elektrikern dök iallafall upp och har arbetat hela dagen plus att rörmokaren kom en stund för att börja laga läckan. Själv har jag rivit ner gamla tapeter medan min man har spacklat. Nu är det kväll och snart är ännu en dag är till ända. Vad som väntar under morgondagen återstå att se…


Publicerat

i

Comments

14 responses to “Kontrasternas stad”

 1. Lantlivsbilder Avatar

  Den staden har ingen Svensk Stadsarkitekt, kanske det är därför de lever i harmoni med varandra.
  Svante

 2. bpz3 Avatar

  Tack så jättemycket för intressant info. Med tanke på att ni varit där så kort tid har du verkligen lärt dig mycket redan. Jättekul! Älskar dessa färgglada hus – man blir ju glad av att bara titta på dom. Blandningen av olika byggnader som du beskriver påminner inte så lite om Tel Aviv, där skyskrapare också samsas med gamla hus och gröna oaser. Där är dock betydligt mindre färgstark.
  Det där med hantverkare verkar vara ett “internationellt” problem. I Spanien kommer dom ju också när de känner för det eller inte. Här hemma tar de inte ens “småjobb” längre, inte tillräckligt lukrativt – uppenbarligen. Minns för fyra år sedan då vi ville ha hallen målad. Klockan 9 skulle killen dyka upp. Han kom klockan 13:00 och höll på i tre dagar (inte i följd alltså).

  Nu fortsätter jag hålla tummarna att allt bli klart (någon gång) och att ni blir riktigt nöjda med resultatet. Kram 🙂

 3. Steve Avatar

  Alltid lika spännande att se vad morgondagen har att bjuda. Mera “fel på bilen” eller…….. För väl att ni själva kan hugga i när det behövs.

 4. Kerstin Avatar

  Ser ut som färgrik och spännande stad. Kommer detta att bli din nya hemstad nu? Har du lämnat Malta?

  1. maltanita Avatar

   Nej, vi har inte lämnat Malta, reser hem igen i slutet av januari men vi planerar att vara här på “vintrarna” 🙂 Tack för din kommentar Kerstin.

 5. Kristallina Avatar

  Som en färgpalett 😀 Visst är det konstigt att det finns så mycket färg i varma länder och så lite i kalla. Vi får alla hålla tummarna. Det kanske hjälper att framkalla arbetarnas arbetsvilja. Spännande vad som kommer att hända imorgon. Som en thriller….. 😉

  1. maltanita Avatar

   Tack Kristallina, håller med, det är just färg i mångfald som behövs även i de kalla länderna 🙂 Haha.. har inte tänkt på det hela som en thriller fast ibland känns det nästan så ;-D

 6. Anki Avatar

  Härliga färgglada hus … och spännande att följa ombygget … hoppas några av hantverkarna dyker upp i dag i alla fall 🙂

 7. FREEDOMtravel Avatar

  Underbart foto med fantastiska färger! Skönt att det är låg brottslighet trots kontraster och ojämlikhet i ekonomi.

 8. 365anne Avatar

  Verkligen färggranna hus 🙂 Kanske du är lika välkvalificerad snickare som landets 😉

 9. Mias Mix Avatar

  Just kontraster skapar ju det där lilla extra så det blir en härlig blandning och spänning. Nu har jag inte bara Malta att besöka er på utan även Kuching 🙂 Verkar dock inte lätt med hantverkare där. Tur att ni är så händiga själva!

 10. claesbilder Avatar

  Så häftigt med alla färgerna och andra kontraster. Och en läcker kvartett med lysande ögon 🙂

  1. maltanita Avatar

   Tack för din kommentar Claes.

 11. mariawijk Avatar

  Vilket virrvarr av olika typer av byggnader och storlekar på husen. Fantastiska färger!

Tack för din kommentar

WordPress.com.

Translate »
%d bloggers like this: