Follow me to Valletta…

It’s not often that I visit Malta´s capital but last week I a took the ferry and spent some hours in the city. Valletta is designated as the European Capital of Culture in 2018.Some tourists and one of the public art installations depicting Maltese proverbs.To the left you see the new Parliament Building in Valletta.The architecture of Valletta’s streets and piazzas ranges from mid-16th century Baroque to Mondernism.And the entire city of Valletta has been a UNESCO World Heritage Site since 1980.

Here are some more of the public art installations. You must click on an image to enlarge. It is an exciting city worth exploring. But after a couple of hours walking in the heat it’s time for an ice cream.Republic Street is the main street of Valletta. It is about 1 km long and extends from the City Gate towards the granaries at Fort St. Elmo. It is mostly dedicated to pedestrians, with highly limited vehicle use.Beyond the old Opera house, it’s often crowded with people due to large selection of small shops and cafes. Daphne Caruana Galizia, the journalist who was killed in a car bomb on 16th October 2017. The memorial located at the foot of the Great Siege Monument has been wiped out more than once. But as activist Pia Zammit said: “They can remove the flowers and candles but the truth remains.”Unlike the main street, most of the streets in the city are narrow, the houses are old in a typical Maltese style.Time to take the ferry back home to Sliema. It only takes a couple of minutes and I think I´ll return quite soon.

48 thoughts on “Follow me to Valletta…

  1. Tack Tony!!!
   Var inte på din blogspot igår via min mobil och såg en mängd fina bilder och mycket givande läsning. Skrev en lång kommentar men jag kunde inte skicka och sen var allt borta. Gör ett nytt försök senare från min stationära men blev verkligen glad att se att du inte lagt blogg och kamera på hyllan! 😁

   Like

 1. Vilket otroligt läckert djup i näst sista bilden på gatan med de otroliga höjdskillnaderna! Så snyggt med bilarna perfekt parkerade på ena sidan i bara mörka färger som gör att det ser enhetligt ut som kontrast mot de ockragula byggnaderna. Man skulle kunna tro att det är en filmkuliss, så snyggt är det!

  Liked by 2 people

  1. Tusen tack Annette för din så positiva kommentar. 💗 Behövs just nu när det känns som om jag börjar tappa greppet om tillvaron.

   Like

    1. Tusen tack för din omtanke Annette.💗 Fick en jättejobbig psykologisk svacka som satt i flera dagar. Blev väldigt orolig eftersom jag mått så bra under de senaste åren efter att tidigare haft många och långa svåra år. Men det gick över och nu är allt som “vanligt” igen. Tack o lov!!!

     Liked by 1 person

     1. Usch så jobbigt… när man varit i en sådan svacka tidigare och känner igen tecknen blir man ju såklart både orolig och rädd att det skall bli som då. Om du vet vad som är den utlösande faktorn kan du kanske hantera det som händer mentalt och fysiskt när du märker att det är på gång. Hoppas att det bara var tillfälligt nu och att du får fortsätta att må bra ♥ Kram!

      Liked by 1 person

 2. Good morning and thanks for this nice article Anita. I liked the special design of Ottoman-style protruding windows in that narrow street that are similar to the ones you see in Istanbul. Thank you for showing us the memorial to that brave journalist that dared to denounce the money laundering activities of the “little sacred island.” What proverb does the sculpture of the bull, the calf and the cow refer to? Un grosso baccione. Arrivederci!

  Liked by 1 person

  1. Thank you very much Dr Mario for your kind comment. I took pictures of all signs that showed what the proverb referred to but since I came home with hundreds of images I haven´t had time to sort it out. But I do understand your curiosity.

   Liked by 1 person

  1. Tack snälla Kristallina för din positiva kommentar. Försöker komma ikapp med mina besök hos dig och andra men har lite för mycket omkring mig just nu 😕 Tidds nog…

   Liked by 1 person

 3. Tusen tack för det härliga inlägget! “Walking Memory Lane” när det är som bäst. Känner igen mycket utom gågatan och den nya parlamentsbyggnaden. Den har man verkligen lyckas med. Den smälter bra in i sin omgivning tycker jag. Den saknar i och för sig charmen av de vackra gamla husen, men ändå. Här har man gjort ett bra jobb!

  Liked by 2 people

 4. Gosh. It’s so beautiful!!! Like stepping back in time in some ways. And the sky. The SKY!!! Against the buildings. Brilliant. And those sculptures!!! What a lovely city and how wonderful that it is so close by!!! The ferry ride makes it all the more cool! I’d have to go often as well, I think! Thank You for sharing Your adventure. Huge hugs!!! 🤗💖☀️🐬🌼

  Liked by 2 people

 5. Lite fuskigt är det att himlen alltid bidrar med sin blåhet, det står så perfekt mot byggnadernas varma färg, haha. En härlig serie där den vackra arkitekturen framträder genom bildvinklarna, det är en konst att fota i städer så att det inte bara blir ett enda plotter. Håller med Anette om bilden med bilarna, helläckert perspektiv där bilarna dyker nerför backen! Jag blir också nyfiken på vilka ordspråk och talesätt skulpturerna illustrerar, men ser att du inte har möjlighet att leta fram svaret just nu. Hoppas att allt ordnar sig så att du kan andas.

  Liked by 2 people

Thanks for stopping by. Your feedback is valuable

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s